Πώς να αποθηκεύσετε γνήσιες δερμάτινες τσάντες και δερμάτινα μπουφάν στο σπίτι!
Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε ένα ή περισσότερα δερμάτινα μπουφάν, ένα δερμάτινο σακάκι, ή μία δερμάτινη τσάντα, δεν έχει σημασία εάν είναι «επώνυμη» ή όχι, σημασία έχει ότι για τον κάθε ένα από εμάς έχει αξία! Σημασία έχει ότι τις περισσότερες φορές αποκτήθηκε με πολύ, μα πάρα πολύ κόπο, είναι ίσως μία επένδυση για κάποιον μικρότερη και για κάποιον άλλο μεγαλύτερη! Αυτό λοιπόν που μας δίνει μεγάλη ευχαρίστηση καθ’ όλη τη διάρκεια του Χειμώνα, μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε ένα μεγάλο πονοκέφαλο, σε πραγματικό εφιάλτη θα λέγαμε, εάν δε λάβουμε τα κατάλληλα μέτρα για να προστατεύσουμε την επένδυσή μας! Φανταστείτε λοιπόν, την απογοήτευσή μας όταν ανοίγοντας την ντουλάπα κάποια στιγμή, για να επαναφέρουμε στη χρήση το αγαπημένο μας δερμάτινο, διαπιστώσουμε ότι είναι γεμάτο μούχλα! Αυτόματα σκεφτόμαστε… τι κάνω τώρα?
Πριν απαντήσουμε στο «τι κάνω τώρα» (ίσως σε επόμενο άρθρο), ας δούμε καλύτερα τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ώστε να μην φτάσουμε στο σημείο αυτό. Διότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη φροντίδα!
Τώρα λοιπόν, η ερώτηση είναι: πως θα μπορούσα να αποφύγω τη μούχλα στο δερμάτινό μου, ιδιαίτερα εάν ζω σε κλίμα με υψηλές υγρασίες?
Για να μην σας κουράζω, δύο είναι οι τρόποι.
Ο πρώτος (ο οποίος ενδείκνυται 100% στην περίπτωση που τα αγαπημένα μου κομμάτια είναι «επώνυμα» και για τα οποία έχω δώσει μία περιουσία, (αφορά κυρίως δερμάτινες τσάντες και αξεσουάρ) είναι μία καμπίνα με αφυγραντήρα. Καθώς είμαστε σε θέση να ελέγξουμε το επίπεδο υγρασίας σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον, θα είμαστε σε θέση να αποτρέψουμε κηλίδες από μούχλα στην επιφάνεια των δερμάτινων τσαντών. Στην περίπτωση αυτή η προτιμώμενη ρύθμιση υγρασίας είναι στην περιοχή 50-55%. Οποιαδήποτε ρύθμιση χαμηλότερη από 45% διατρέχει τον κίνδυνο ξηράνσεως και οτιδήποτε μεγαλύτερο από 60% αυξάνει την πιθανότητα σχηματισμού κηλίδων μούχλας.
Ίσως να ανησυχείτε για την κατανάλωση ρεύματος του ηλεκτρονικού σας ντουλαπιού ξήρανσης, αλλά να είστε βέβαιοι ότι οι σύγχρονες είναι πολύ αποδοτικές και σχετικά οικονομικές (σε ότι αφορά την κατανάλωση).
Τι γίνεται όμως με την αποθήκευση του ή των δερμάτινων μπουφάν? (τα οποία ίσως λόγω όγκου είναι δύσκολο να αποθηκευτούν στην καμπίνα που προαναφέραμε?
Η λύση είναι μία και λέγεται silica gel (απορροφητικό υγρασίας).
Αφού προμηθευτείτε τα silica gel τοποθετείστε τα σε πλαστικά δοχεία στα οποία θα έχετε ανοίξει τρύπες στα καπάκια τους (όπως βλέπετε στη φωτογραφία). Τοποθετείστε τα δοχεία μέσα στην ντουλάπα, ανάμεσα από τα δερμάτινα και έχετε το δικό σας D.Ι.Y. μίνι φορητό αφυγραντήρα!
Ποια από αυτές τις δύο μεθόδους λειτουργεί το καλύτερο;
Για να είμαστε ρεαλιστές, δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η δεύτερη μέθοδος θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, όπως ένα ντουλάπι με αφυγραντήρα. Εάν βασιζόμαστε αποκλειστικά στο μίνι φορητό αφυγραντήρα D.I.Y, τότε θα χρειαστεί να λάβουμε πρόσθετα μέτρα για να συμπληρώσουμε τις προσπάθειες κατά της μούχλας.
Για να μειώσουμε την πιθανότητα εμφάνισης στιγμάτων μούχλας στις δερμάτινες τσάντες και τα δερμάτινα μπουφάν, θα πρέπει να τα ελέγχουμε τουλάχιστον δύο φορές το μήνα. Να τα βγάζουμε από την ντουλάπα, να αερίζετε ο χώρος και ταυτόχρονα εάν διαπιστώνουμε κάποιο έστω δείγμα μούχλας, να σκουπίζουμε με ένα μαλακό βαμβακερό πανί πριν τα τοποθετήσουμε πάλι μέσα στην ντουλάπα.
Σημαντικό…
Όταν αποθηκεύουμε τις δερμάτινες τσάντες, τις τοποθετούμε πάντα μέσα σε βαμβακερές ή πάνινες σακούλες και ποτέ σε πλαστικές! Επίσης, σημαντικό να τις γεμίζουμε με χαρτί εσωτερικά ώστε να διατηρούν το αρχικό τους σχήμα.
Συνοψίζοντας: Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία!